Spelling? Deel op Twitter geen corrigerende tikken uit

Spelling - Deel op Twitter geen corrigerende tikken uitVanochtend had ik op Twitter een onderonsje met een gewaardeerd collega-tekstschrijver.  Uit privacy-overwegingen zal ik haar naam en toenaam niet noemen. Nou vooruit: een tipje van de sluier dan. Ze tovert met haar blogs regelmatig een glimlach op m’n gezicht. Even was er in het onderonsje sprake van een communicatiestoornis. Misschien was ik te kortaf in mijn reactie? Ze verontschuldigde zich met de woorden: ‘Je hebt tegenwoordig van die taalnazi’s*  die telkens corrigerende tikken uitdelen. Zo wil ik niet zijn’. Even fronste ik mijn wenkbrauwen, toen dacht ik: Taalnazi, wat een geweldig woord om het aasgierengedrag van sommige betweters onder woorden te brengen.

Stop de tijd

Ik geef het niet graag toe, maar ook ik ben niet onfeilbaar. Vooral als het om een ‘slip of the tongue’ in conceptteksten, mails of Twitterberichten gaat. Een tikfout maak je niet als je echt in de pen klimt met een vulpen of potlood. Het is dat vermaledijde toetsenbord dat tikfoutjes in de hand werkt. Zeker als je vingers het tempo van je gedachtekronkels niet bij kunnen houden. Natuurlijk is het verstandiger om je tekst eerst uit te printen, er een nachtje over te slapen en dan met een frisse blik nog eens kijken. Bijna alle pennenvruchten kun je op deze manier uitpersen en ontdoen van onnodige spel, tik- en stijlfouten. Vaak ontbreekt de tijd om dat grondig te doen. Een bekend lapmidel op Twitter is dan de gecorrigeerde tekst opnieuw verzenden met de hashtag #stopdetijd.

Aan de schandpaal nagelen

Als tekstschrijver ben ik een pleitbezorger van mijn eigen moedertaal. Met foutloos Nederlands laat je een betere en professionelere indruk achter. Dat geldt ook voor een razendsnel en vluchtig medium als Twitter. Een ‘tilfout’ is hier snel gemaakt. Je denkt dat  je ‘tikfout’ schrijft, maar dat staat er niet. Een geruststellende gedachte is dat het er met 140 tekens nooit veel kunnen zijn. Alle gekheid op een stokje. Maak je een opvallende spelfout, dan is de kans groot dat de Taalnazi’s op Twitter je ongenadig straffen met een corrigerende tik. Maak ik zelf zo’n fout, dan vind ik het prima om een DM te krijgen. Dezelfde reactie in een ‘mention’ voelt aan alsof je aan de schandpaal genageld wordt. Klaar om door andere twitteraars met rotte tomaten bekogeld te worden. Dat gedrag stel ik niet op prijs. Als je vindt dat een tikfout vraagt om een corrigerende tik, dan ben je (van Lotje) getikt.

*) De term Taalnazi is geen verzinsel. Op Twitter is een tweep actief die zich zo noemt en zich gedraagt volgens bovenstaande beschrijving.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *