Rubriek ‘Jeukwoorden’ op LinkedIn

Enkele jaren geleden startte ik een online rubriek met jeukwoorden. In deze rubriek op LinkedIn breng ik mijn eigen ergernissen over jeukwoorden en irritatieverhogende uitdrukkingen ter sprake. In het e-book ‘Begin maar alvast te krabben’ bundel ik 40 bijdrages aan de hand van anekdotes uit mijn eigen (schrijf)praktijk. Duizenden LinkedIn-leden hebben de updates gezien. Tientallen reacties zijn er gegeven. Opnieuw luidt mijn advies: begin maar alvast te krabben.

Krijg jij ook de kriebels?

Soms begin je al spontaan te krabben bij de gedachte aan vliegjes, mugjes of rode mieren die over je armen of benen lopen. Een vergelijkbaar gevoel krijg ik bij een aantal woorden en uitdrukkingen. Vaak betreft het Engelse woorden waarvoor een prima Nederlands alternatief bestaat. Ik ben benieuwd of jij hiervan ook de kriebels krijgt. In totaal heb ik 50 jeukwoorden op LinkedIn geplaatst. In het e-book ‘Begin maar alvast te krabben’ bundel ik de eerste 40 bijdrages.

NRC-journaliste als inspiratiebron

Als tekstschrijver ben ik een groot fan van de NRC-columniste Japke-d. Bouma. Geweldig zoals zij het onnodige gebruik van jeukwoorden en kantoorjargon aan de kaak stelt. Ik geniet enorm van de cynische ondertoon in haar columns. Ze legt haarfijn bloot waarom het niet nodig is om interessant te doen met woorden. Vaak betreft het anglicismen of nietszeggende containerbegrippen. Enkele weken na de start van de rubriek ‘Jeukwoorden’ op LinkedIn, stuitte ik op haar columns. Sindsdien hang ik aan haar lippen als ze jeukwoorden en kantoorjargon in haar columns beschrijft.

Cover ebook Begin maar alvast te krabben

Gratis digitaal inspiratieboek

Voorkom ergernissen en irritaties met je taalgebruik. Abonneer je op Plakkracht: de digitale tips van Andries tekst, training & advies. En ontvang als welkomstcadeau het digitale inspiratieboekje ‘Begin maar alvast te krabben, 25 jeukwoorden en irritatieverhogende uitdrukkingen’.

Andries tekst, training & advies verstuurt nieuwsbrieven via MailPoet. Als je je aanmeldt, ga je ook akkoord met de privacy en algemene voorwaarden van Mailpoet.