Tekstredactie op spelling, grammatica, stijl en structuur

Tekstredactie is vooral schrappen. Ik formuleer korter en krachtiger wat je wilt zeggen in je blog, webtekst, verkoopbrief of folder. Daarbij richt ik me ook op de zeggingskracht van de woorden die je gebruikt. Ik kies synoniemen en alternatieve omschrijvingen voor clichés, jargon, containerbegrippen en inhoudsloze woorden. Als tekstschrijver laat ik een ander licht schijnen op een tekst. Daarbij hanteer ik 3 niveaus. Het CCC-model van Jan Renkema vormt het uitgangspunt bij niveau 2 en 3.

spelfouten corrigeren

Spelling? Deel op social media geen corrigerende tikken uit

Geniet jij van spelfouten corrigeren op sociale media? Sommige zelfbenoemde taalvirtuozen wel. Ik dit blog leg ik uit dat je dat niet moet doen. En ik geef je een aantal tips om spel-, schrijf- en stijlfouten te voorkomen.

Schrijftips voor betere teksten met tekstredactie

Regelmatig deelt Andries tekst, training & advies schrijftips via sociale media als LinkedIn, Facebook, Instagram en Twitter. De beproefde tips om betere teksten te schrijven, tref je ook aan op deze website:

Gratis 11 beklijvende tips

Abonneer je op Plakkracht – de digitale nieuwsbrief van Andries tekst, training & advies. En ontvang het inspiratieboekje ‘Gereedschap van de tekstschrijver’ als welkomstcadeau: 10 gereedschappen met plakkracht en 1 uitsmijter.

Andries tekst, training & advies verstuurt nieuwsbrieven via MailPoet. Als je je aanmeldt, ga je ook akkoord met de privacy en algemene voorwaarden van Mailpoet.

Niveau 1: Corrigeren

Controle en correctie van jouw teksten op voorkeursspelling en grammatica. Doel is om de inhoud en opbouw van de tekst in tact te laten. De tijdsduur is ongeveer 2 pagina’s (A4) per uur.

Niveau 2: Redigeren

Naast voorkeursspelling en grammatica neem ik ook woordkeus, zinsbouw, lijdende vorm en foutieve samentrekkingen onder de loep. De tijdsduur is plusminus 1 pagina (A4) per uur.

Niveau 3: Herschrijven

Herschrijven richt zich op de stijl, samenhang en opbouw van een tekst. Passen die bij het gebruikte teksttype of de beoogde doelgroep? De gemiddelde tijdsduur is 2 uur per pagina (A4).