Gebruik van tussenkoppen boven alinea’s en paragrafen

Waarom is het gebruik van tussenkoppen belangrijk voor je online of offline teksten? Zeg eens eerlijk: wat lees je het liefst? Gaat je voorkeur uit naar een woordenbrij op papier of het beeldscherm? Of vind je het prettiger om een helder gestructureerde tekst met tussenkopjes boven alinea’s of paragrafen te lezen. Het antwoord op deze vraag is een inkoppertje. Natuurlijk kies je voor de tekst met tussenkoppen. Het gebruik van tussenkoppen bevordert de leesbaarheid van je foldertekst, artikel, webpagina of blogartikel.

Wat is een tussenkop?

Een tussenkop is de titel van een paragraaf of een alinea. Een paragraaf is een combinatie van alinea’s die over hetzelfde onderwerp gaan. Voor beide tekstonderdelen is de tussenkop net zo belangrijk als de titel van een foldertekst, artikel, webpagina of blogartikel. De tussenkop is een soort samenvatting van de alinea of paragraaf. Dankzij het gebruik van tussenkoppen zien lezers in één oogopslag waar de tekst over gaat. Als deze tussenkop boeit of prikkelt, is de kans veel groter dat lezers de bijbehorende tekst lezen.

Scannend lezen dankzij het gebruik van tussenkoppen

Vandaag de dag nemen we steeds minder de tijd om een artikel, foldertekst, webpagina of blogartikel van begin tot einde te lezen. Sterker nog: voordat we een tekst lezen, scannen we eerst de tekst. Bij het scannend lezen van een tekst is het gebruik van tussenkoppen onmisbaar. Een goede, heldere tussenkop laat direct zien waar een tekst over gaat. Zo geven de titel, de inleiding en de tussenkopjes een samenvatting van de tekst. Op basis van deze samenvatting bepalen lezers of ze de tekst interessant genoeg vinden om te lezen.

SEO en het gebruik van tussenkoppen

Als je een tekst optimaliseert voor zoekmachines vertolkt het gebruik van tussenkop ook een belangrijke rol. De spiderbot van Google indexeert op basis van tussenkoppen van waar een tekst over gaat. Daarom is het belangrijk om zoekwoorden te verwerken in een tussenkop. Voor een tussenkop in WordPress hanteer je heading 2 (afgekort h2 in html-taal).

Formuleren van tussenkoppen

Denk niet te licht over het formuleren van een tussenkop. Voor een tekst is een tussenkop net zo belangrijk als de titel. Zorg ervoor dat een tussenkop voldoende prikkelt om door te lezen. Maak een tussenkop ook niet te lang, want anders verliest een tussenkop de scanfunctie. Zoals gezegd is een tussenkop een samenvatting van de tekst van de alinea of de alinea. Vanuit dit perspectief is de tussenkop een belofte aan de lezer. Maak deze belofte waar. Doe je dit niet, dan haakt de lezer alsnog af.

De functie van tussenkoppen in een notendop

Gebruik van tussenkoppen is voor een professionele, commerciële tekst onmisbaar. Een tussenkop heeft de volgende meerwaarde:

  • tussenkoppen zijn onmisbaar voor het scannen van een tekst
  • tussenkoppen vergroten de leesbaarheid van een tekst
  • tussenkoppen vatten de tekst van een alinea of paragraaf samen
  • tussenkoppen helpen Google bij de indexering van een tekst
  • tussenkoppen verleiden lezers om door te lezen

Gratis 11 beklijvende tips

Abonneer je op Plakkracht – de digitale nieuwsbrief van Andries tekst, training & advies. En ontvang het inspiratieboekje ‘Gereedschap van de tekstschrijver’ als welkomstcadeau: 10 gereedschappen met plakkracht en 1 uitsmijter.

Andries tekst, training & advies verstuurt nieuwsbrieven via MailPoet. Als je je aanmeldt, ga je ook akkoord met de privacy en algemene voorwaarden van Mailpoet.