Schrap hulpwerkwoorden uit je tekst

In helder water heb je een mooier uitzicht dan in troebel water. In een vijver vol kikkerdril zie je als duiker geen hand voor ogen als je kopje onder gaat. Helderheid speelt ook een belangrijke rol in je communicatie. Als schrijver en als lezer houd ik van heldere teksten. Veel formele en ambtelijke teksten zijn troebel, omdat ze te veel hulpwerkwoorden bevatten. Mijn advies: schrap hulpwerkwoorden. Ze zijn bijna altijd overbodig.

Betekenisloze woorden

Dat lijkt een drastische correctieslag. In de schrijfpraktijk valt het mee. Deins er dus niet voor terug om de rode pen in de hand te nemen. Met hulpwerkwoorden is een zin veel abstracter, je houdt allerlei formele slagen om de arm en je gaat als lezer kopje onder in een brij van betekenisloze woorden als ‘mogen’, ‘kunnen’, ‘zullen’, ‘zouden’, ‘gaan’, ‘willen’ of ‘moeten’. Zonder hulpwerkwoorden leest een tekst veel prettiger. Mijn schrijftip: schrap hulpwerkwoorden als je graag overtuigend schrijft.

Schrap hulpwerkwoorden uit de eerste tekstversie

In veel zakelijke teksten hebben hulpwerkwoorden geen toegevoegde waarde. Als ik teksten voor mezelf of voor klanten schrijf, vind ik het niet erg als de eerste versie enkele hulpwerkwoorden bevat. In de eerste versie draait het om de boodschap of het concept. Ik leg de tekst terzijde om er later met een kritische blik naar te kijken. Als ik de tekst redigeer, kijk ik door de ogen van de lezer. Ik schrap hulpwerkwoorden uit de eerste versie en creëer zo een tekst die veel frisser oogt en veel prettiger leest.

Voorbeelden overbodige hulpwerkwoorden

Onderstaande opsomming bevat voorbeeldzinnen met overbodige hulpwerkwoorden. Het is een greep uit zinnen die ik op diverse websites las. De betekenis van de zinnen blijft overeind als ik de hulpwerkwoorden schrap.

  • Om zoveel mogelijk gasten te mogen verwelkomen tijdens het jubileumfeest zullen we binnenkort een ‘save the date’ versturen. (Met hulpwoorden)
  • Om zoveel mogelijk gasten te verwelkomen tijdens het jubileumfeest versturen we binnenkort een ‘save the date’. (Zonder hulpwoorden)
  • We gaan de servicemedewerkers strakker bij de hand nemen, omdat we als bedrijf onze klanten beter willen kunnen helpen (Met hulpwoorden)
  • We nemen de servicemedewerkers strakker bij de hand, om onze klanten beter te helpen. (Zonder hulpwoorden)

Schrijf actief, wees zuinig met lijdende vorm

Werkwoorden als ‘zijn’ en ‘worden’ vallen ook onder de noemer van overbodige hulpwerkwoorden. Aan beide werkwoorden – in combinatie met een voltooid deelwoord – besteed ik aandacht op de pagina ‘Wat is een lijdende vorm?’ Op deze pagina houd ik een warm pleidooi voor actief schrijven. Schrap hulpwoorden zoals ‘worden’ en ‘zijn’ en je teksten lezen als een hogesnelheidstrein.

Gratis 11 beklijvende tips

Abonneer je op Plakkracht – de digitale nieuwsbrief van Andries tekst, training & advies. En ontvang het inspiratieboekje ‘Gereedschap van de tekstschrijver’ als welkomstcadeau: 10 gereedschappen met plakkracht en 1 uitsmijter.

Andries tekst, training & advies verstuurt nieuwsbrieven via MailPoet. Als je je aanmeldt, ga je ook akkoord met de privacy en algemene voorwaarden van Mailpoet.