Sociaal jaarverslag: unieke kans voor storytelling

Veel bedrijven beschouwen een jaarverslag als een verplicht nummer. Ze vinden het belangrijk dat de jaarcijfers en de financiële verantwoording kloppen. De inhoud van het sociale jaarverslag is bijna een kopie van de vorige jaargang. Een gemiste kans. Grijp het sociaal jaarverslag aan om de kracht van storytelling toe te passen. Kies een duidelijk thema en laat betrokkenen aan het woord over hun ervaringen met dit thema. Denk aan leidinggevenden, medewerkers, leveranciers, klanten en geldschieters. Vul deze persoonlijke verhalen aan met een heldere beschrijving van succesvolle projecten en leermomenten. En laat een ontwerper het sociale jaarverslag vormgeven tot een uitnodigend boekje of magazine.

Begin op tijd voor kwaliteit

De kwaliteit van een sociaal jaarverslag staat of valt met een goede planning. Begin op tijd met de voorbereidingen. Het is de normaalste zaak om al in oktober van start te gaan. Waarom zou je pas in het derde of vierde kwartaal terugblikken op de vorige jaargang? Andries tekst, training & advies is graag vanaf de beginfase betrokken bij een sociaal jaarverslag. Het is ook mogelijk om het jaarverslag van A tot Z uit te besteden. Coördinatie, planning, vormgeving, fotografie en drukwerk besteed ik dan uit aan de creatieve duizendpoten in mijn netwerk.

Teksten die uitnodigen om te lezen

Het gemiddelde jaarverslag kenmerkt zich door een opeenstapeling van jargon, langdradige teksten en diverse stijlen. Vaak is het een uitdaging om wakker te blijven als je al die slaapverwekkende teksten moet lezen. Medewerkers zijn niet de aangewezen personen om teksten te schrijven. Laat ze zich concentreren op hun dagelijkse werkzaamheden. Stel een projectteam samen en neem vooral een tekstschrijver en een ontwerper in de arm. Samen zorgen we in woord, beeld en opmaak voor een uitnodigend geheel. Geen droge opsommingen of blabla-teksten. Maar boeiende, persoonlijke verhalen die de menselijke kant van een bedrijf illustreren.

Gratis 11 beklijvende tips

Abonneer je op Plakkracht – de digitale nieuwsbrief van Andries tekst, training & advies. En ontvang het inspiratieboekje ‘Gereedschap van de tekstschrijver’ als welkomstcadeau: 10 gereedschappen met plakkracht en 1 uitsmijter.

Andries tekst, training & advies verstuurt nieuwsbrieven via MailPoet. Als je je aanmeldt, ga je ook akkoord met de privacy en algemene voorwaarden van Mailpoet.