Voorkom naamwoordstijl en geef vaart aan je tekst

‘Het schrijven van een begrijpelijke tekst is voor veel mensen een lastige opgave.’ Wat is er mis met deze zin? De professionele of de geoefende tekstschrijver ziet het in één oogopslag. Deze zin bevat een zogenoemde naamwoordstijl. De persoonsvorm in deze zin is vervangen door een zelfstandig naamwoord. Zie je het? Als je het lidwoord ‘het’ voor een werkwoord zet, ontstaat de vermaledijde naamwoordstijl: het schrijven. Het werkwoord ‘is’ neemt de rol als persoonsvorm over van ‘schrijven’.

De naamwoordstijl maakt zinnen moeilijk leesbaar

Met de naamwoordstijl creëer je draken van zinnen. Deze verfoeide constructie haalt de vaart uit een tekst. In een dynamische zin zorgen de werkwoorden voor vaart. Geloof me: de meeste lezers zijn er niet blij mee als je van een werkwoord een statisch zelfstandig naamwoord maakt. Zeker als je in een tekst de naamwoordstijlen  aaneenschakelt. Zo’n tekst is moeilijk leesbaar. Een enkele keer is niet erg. En soms ontkom je er zelfs niet aan. Mijn schrijftip: voorkom de naamwoordstijl en gebruik werkwoorden waarvoor ze bedoeld zijn.

Vervang de naamwoordstijl door werkwoorden

Sommige mensen denken dat de naamwoordstijl chique staat in een zakelijke tekst. Het tegendeel is waar. Het staat niet gewichtig, het stompt vooral af. Als je deze constructie gebruikt, ben je een beetje lui aangelegd. En dat is jammer, want het is eenvoudig om de naamwoordstijl te vervangen door een werkwoord (persoonsvorm). Onderstaande voorbeelden illustreren deze transformatie:

  • De bekendmaking van de winnaar van de Loden Leeuw vindt 1 maart plaats in het programma Radar van Avro/Tros (mét naamwoordstijl).
  • Het programma Radar van Avro/Tros maakt de winnaar van de Loden Leeuw 1 maart bekend (zónder naamwoordstijl)
  • Storytelling toepassen in je communicatie begint met het opschrijven van persoonlijke anekdotes die jouw worstelingen en inzichten illustreren (mét naamwoordstijl).
  • Als je storytelling toepast in je communicatie is het belangrijk dat je persoonlijke anekdotes opschrijft die jouw worstelingen en inzichten illustreren (zónder naamwoordstijl).

Wanneer gebruik je een naamwoordstijl?

Mijn advies is simpel: voorkom de naamwoordstijl in de teksten die schrijft. Bovenstaande zinnen laten zien hoe je van een statische zin een dynamische zin maakt. Soms is het zelfs handig om een naamwoordstijl te gebruiken.

  • Voorkomen dat de lezer zich bedreigd voelt: De kans op het krijgen van het Coronavirus is kleiner als je regelmatig je handen wast en 1,5 meter afstand houdt.
  • Directe verwijzing naar de afzender voorkomen: Bij de aankoop van twee 6-packs Heineken ontvangt u een gratis zonnebril.
  • Verantwoordelijkheid in het midden laten: Het oplossen van de kredietcrisis neemt nog maanden in beslag.
  • Voorkomen dat de lezer zich persoonlijk aangesproken voelt: Het verrekenen van het extra verbruik van gas en elektriciteit gebeurt jaarlijks.

Gratis 11 beklijvende tips

Abonneer je op Plakkracht – de digitale nieuwsbrief van Andries tekst, training & advies. En ontvang het inspiratieboekje ‘Gereedschap van de tekstschrijver’ als welkomstcadeau: 10 gereedschappen met plakkracht en 1 uitsmijter.

Andries tekst, training & advies verstuurt nieuwsbrieven via MailPoet. Als je je aanmeldt, ga je ook akkoord met de privacy en algemene voorwaarden van Mailpoet.

voorkom naamwoordstijl