Wat is een metafoor?

Beeldend schrijven is een kunstvorm waarbij je met je woordkeuze levendige beelden oproept bij je lezer.  Een krachtige techniek die je hierbij vaak toepast, is het gebruik van metaforen. Een metafoor is een stijlfiguur waarbij je een vergelijking maakt tussen twee verschillende zaken. Kenmerkend is dat je het ene object omschrijft met de kenmerken van het andere object. De kracht van metaforen schuilt in de wijze waarop je complexe ideeën verheldert, emoties versterkt en de lezer op beeldende wijze laat kennismaken met de diepere betekenis.

Complexe materie begrijpelijk maken

Metaforen zijn effectieve stijlfiguren, waarmee je abstracte begrippen of concepten tastbaar en begrijpelijk maakt. Met een metafoor breng je een boodschap op een levendige, prikkelende beklijvende manier over op je lezer of luisteraar. Het is een beproefde manier om de verbeelding om de fantasie te prikkelen en een diepere betekenis op eenvoudige wijze te doorgronden. Metaforen gebruiken is een vaardigheid die oefening vergt. De kans is namelijk groot dat je vervalt in het gebruik van clichés, beelden die door veelvuldig gebruik hun zeggingskracht hebben verloren. Wil je nog meer weten over metaforen? Lees dan het blog ‘Een metafoor prikkelt, inspireert en beklijft‘.

Voorbeelden metaforen

Onderstaande 3 voorbeelden van metaforen worden regelmatig gebruikt, vooral vanwege de zeggings- en verbeeldingskracht.

  • De wereld is een schouwtoneel: dit beeld vergelijkt de ‘wereld’ met een toneel waarop iedere persoon zijn eigen rol speelt. Deze metafoor suggereert dat mensen hun ware aard verbergen en in de huid kruipen van een andere of betere persoon.
  • Een hart van steen hebben: dit beeld zet een persoon neer als een kille, zakelijke persoonlijkheid die acteert zonder gevoel of medeleven.
  • Het leven is een rollercoaster: deze metafoor vergelijkt het complexe leven van alledag met een spannende, onvoorspelbare rit vol ups/downs, onverwachte wendingen en uitdagingen die je onderweg op je pad tegenkomt.

Gratis 11 beklijvende tips

Abonneer je op Plakkracht – de digitale nieuwsbrief van Andries tekst, training & advies. En ontvang het inspiratieboekje ‘Gereedschap van de tekstschrijver’ als welkomstcadeau: 10 gereedschappen met plakkracht en 1 uitsmijter.

Andries tekst, training & advies verstuurt nieuwsbrieven via MailPoet. Als je je aanmeldt, ga je ook akkoord met de privacy en algemene voorwaarden van Mailpoet.