Kun jij blogs schrijven zonder zijwieltjes

blogs schrijvenOp een oude fiets moet je het leren. Aan de rode meisjesfiets van mijn oudere zus had mijn vader zijwieltjes bevestigd. Zo bleef ik bij elke trap in balans. Met de hulp van de zijwieltjes fietste ik van A naar B en in gedachte zelfs veel verder. Op een zaterdagochtend stapte ik op de fiets zonder de zijwieltjes. Mijn vader zei dat ik tegelijkertijd moest kijken, sturen en trappen. Dat viel nog niet mee. Ik viel regelmatig op mijn knieën. Met vallen en opstaan, leerde ik uiteindelijk fietsen. Leren schrijven en leren fietsen vertonen veel overeenkomsten. Zelf blogs schrijven: het lijkt zo eenvoudig. Hoe goed zijn jouw blogs als je zonder zijwieltjes schrijft?

Talent, discipline en hartstocht

Om professioneel te kunnen schrijven, heb je talent, discipline en hartstocht nodig. Nu Andries tekst, training & advies ruim 20 jaar bestaat, durf ik volmondig toe te geven dat ik aan alle drie voldoe. Mountainbiken is een heel ander verhaal. Hartstocht heeft me nooit een strobreed in de weg gelegen. Ik kan soms maandenlang niet de discipline opbrengen om kilometers te maken. En over talent kunnen we beter zwijgen. Toch weerhield me dat er niet van om bergen te bedwingen en bij te komen in dalen. Voor mij wachtte aan het einde van de dag geen bolletjestrui, een bos gladiolen of een kus van de rondemiss. Het plezier was er niet minder om. Elke dag boekte ik een overwinning op mezelf.

Schrijven is een vak

Wij Nederlanders hebben allemaal leren fietsen en schrijven. In welke volgorde is nu niet zo belangrijk. Professioneel schrijven of met fietsen je geld verdienen is andere koek. Het klinkt als een cliché, maar het is ook de waarheid als een koe: ‘Tekstschrijven is een vak apart’. Natuurlijk wil ik joiu als ondernemer het plezier in schrijven niet ontnemen. Blog of schrijf er maar op los. Alleen geldt de uitdrukking ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ voor professioneel schrijven niet. Het werpt vruchten af als je een freelance tekstschrijver in de arm neemt. Laat je maar eens overtuigen door de volgende 10 redenen.

Bespaar tijd, energie en geld

Natuurlijk preek ik voor eigen parochie als ik zeg: durf de touwtjes uit handen te geven. Een tekstschrijver inschakelen bespaart echt veel tijd, energie en dus ook geld. Om dat te illustreren het volgende voorbeeld. 2 á 3 keer per jaar redigeer ik teksten voor een nieuwsbrief. Mijn opdrachtgever levert 3 A4’tjes tekst aan waar hij plusminus 3 dagen aan gewerkt heeft. Zet hij steekwoorden op papier en vertelt hij in een uur wat de bedoeling is, dan bespaart hij daarmee 2 dagen. Natuurlijk moet hij mij afrekenen. Maar in de 2 dagen die hij overhoudt, verdient hij een veelvoud terug.

Gereedschapskistje met ’tips & tools’

Een wielrenner kan de Tour de France niet winnen op een paar boterhammen kaas of pindakaas. En voor veel ‘schrijvende’ ondernemers blijft Parijs altijd ver weg. Om maar eens een draai te geven aan een bekende uitspraak van Joop Zoetemelk. Toch beweren sommige trainingsbureaus dat ze cursisten in 2 of 3 dagen overtuigend kunnen leren schrijven. Of nog erger: ze stellen dat je met hun stappenplan elke week in 1 uur een blog schrijft. Professioneel tekstschrijven is geen afdaling waarin je alleen hoeft te sturen en bij te remmen om snel vooruit te komen. Tekstschrijven is veel meer vergelijkbaar met een zware bergetappe. Met alleen kilometers maken kom je er niet. Talent om te klimmen en een ijzeren discipline zijn nodig om met de besten mee te kunnen.

Zelf blogs schrijven

Nu ik als tekstschrijver workshops Bloggen geef, houd ik ook niet van ‘luchtfietsen’. Elke incompany workshop – die 2 dagen in beslag neemt – vertel ik cursisten dat professioneel schrijven veel meer tijd vergt dan 4 dagdelen. Wat leren ze dan wel, vraag je je misschien af? Daarin kan ik kort zijn: ik help cursisten hun zelfinzicht te vergroten. En na afloop krijgen ze een ‘gereedschapskistje’ mee naar huis. Gevuld met ’tips & tools’ om overtuigend te schrijven. Daarmee word je de mecanicien van je eigen teksten. De eerste 100 kilometer gaan vanzelf. Het wordt pas lastig als de ketting vastloopt,   als je niet meer kunt schakelen of als je niet meer kunt vertrouwen op de zijwieltjes.

Als tekstschrijvercopywriter, contentcreator, storyteller, bloggerpresentatiecoach en SEO tekstschrijver helpt André Driessen ondernemers in de regio Eindhoven – TilburgHelmondDen Bosch om hun ideeën te verwoorden. Op papier, op het beeldscherm of bij presentaties, zoals de Elevator Pitch of een Pecha Kucha.

Speciaal voor ondernemers heeft hij enkele beproefde workshops ontwikkeld: Bloggen, Storytelling, Webschrijven, Verkoopbrieven schrijven en Elevator Pitch. Ook geeft hij graag gastpresentaties over de disciplines die hij beoefent. 

Samen met de experts van Kwaaijongens laat André ondernemers scoren met WordPress-websites.