Formele woorden: wees er zuinig mee

Formele woorden en geschreven taal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tussen spreektaal en geschreven taal bestaat een groot verschil. Woorden die je in alledaagse situaties uitspreekt, zijn veel krachtiger en geloofwaardiger dan formele woorden. Spreektaal heeft dus de voorkeur boven formeel taalgebruik. Formele woorden klinken vaak stijf, afstandelijk en zijn niet meer van deze tijd.

Gebruik jij formele woorden?

Gebruik jij formele woorden of ambtelijke woorden in je schriftelijk of mondeling taalgebruik? Ongetwijfeld maak jij je hier schuldig aan. Je bent niet de enige. Vooral politici en ambtenaren hebben er een handje van. Waarom? Mensen denken dat de context bepaalt welke woorden ze moeten spreken of schrijven. Schrijven ze een brief of zitten ze in een vergadering, dan verandert hun taal meteen. Laat ik dit misverstand uit de wereld helpen. Spreektaal heeft de voorkeur. Ook tijdens een vergadering of in een sollicitatiebrief.

Formele woorden: voorbeelden

Het Nederlands kent een waslijst aan formele woorden. De meeste woorden kun je probleemloos vervangen door een krachtiger en begrijpelijker synoniem. In onderstaand overzicht staan enkele voorbeelden van formele woorden en hun alternatief.

  • Aangezien (omdat, doordat): De scheidsrechter gaf een rode kaart, aangezien omdat de verdediger de doorgebroken spits tackelde.
  • Bij dezen (hierbij): Bij dezen Hierbij laat ik weten dat je geslaagd bent voor de test.
  • Hetgeen (wat): Gelooft de leerkracht hetgeen wat de leerling tijdens zijn spreekbeurt vertelt.
  • Indien (als): Vul het contactformulier in indien als u een afspraak wilt maken voor een demonstratie.
  • Inzake (over): Het rapport inzake over de toeslagenaffaire is vernietigend voor de minister.

Gebruik neutrale woorden

Je boodschap wordt niet aantrekkelijker als je formele woorden uitspreekt of opschrijft. Ook kom je niet intelligenter of interessanter over. Gebruik dus liever neutrale woorden. Twijfel je aan je eigen taalgebruik? Hardop voorlezen is een beproefde manier om te controleren of je boodschap formeel is. Struikel je over de woorden en zinnen? Of begrijp je je eigen tekst niet? Kies dan voor andere, meer neutrale woorden.

Hulp nodig?

Ben je zelf onzeker over de tekst die je geschreven hebt? Vanzelfsprekend kun je me altijd inschakelen voor een kritische blik en/of opbouwend commentaar. Als tekstschrijver hanteer ik diverse niveaus om jouw tekst te beoordelen. Meer weten? Bekijk de pagina Tekstredactie, vul het contactformulier in of bel (06) 53 22 60 82 om een afspraak te maken.

Gratis 11 beklijvende tips

Abonneer je op Plakkracht – de digitale nieuwsbrief van Andries tekst, training & advies. En ontvang het inspiratieboekje ‘Gereedschap van de tekstschrijver’ als welkomstcadeau: 10 gereedschappen met plakkracht en 1 uitsmijter.

Andries tekst, training & advies verstuurt nieuwsbrieven via MailPoet. Als je je aanmeldt, ga je ook akkoord met de privacy en algemene voorwaarden van Mailpoet.

Wees zuinig met formele woorden