5 tips voor het schrijven van een sinterklaasgedicht

schrijven van een sinterklaasgedicht

Als tekstschrijver kijk ik reikhalzend uit naar 5 december. Ik klim met veel plezier in de pen voor een sinterklaasgedicht en gebruik graag mijn creativiteit voor een bijpassende surprise. Niet bij iedereen klopt verwachtingsvol hun hart. Sommige mensen zien op tegen het schrijven van een sinterklaasgedicht. De inspiratie ontbreekt. Herken je je hierin? Speciaal voor jou heb ik 5 beproefde tips op papier gezet. Kun je geen chocola maken van een gedicht? Neem de 5 tips voor het schrijven van een sinterklaasgedicht ter harte. Je zult merken dat je een sinterklaasgedicht veel makkelijker op papier zet.

De draak steken

Vind jij het ook zo leuk dat de goedheiligman en zijn roetveegpieten weer in het land zijn?Kijk je op tv naar de aankomst en het dagelijkse Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok? Ik wel. Natuurlijk is dit traditionele kinderfeest het leukst als kinderen nog geloven in Sinterklaas. En als ze in spanning toeleven naar pakjesavond op 5 december. Surprise-avond is een geweldig alternatief als ze op 8-jarige leeftijd de mythe doorprikken. Zeker als je met een gedicht en een surprise de draak kunt steken met een familielid, vriend of klasgenoot.

Tip 1: Vermijd clichés als openingszin

Wij Nederlanders hebben allemaal leren fietsen en schrijven. In welke volgorde is nu niet zo belangrijk. Professioneel schrijven of met fietsen je geld verdienen is andere koek. Het klinkt als een cliché, maar het is ook de waarheid als een koe: ‘Tekstschrijven is een vak apart’. Natuurlijk wil ik joiu als ondernemer het plezier in schrijven niet ontnemen. Blog of schrijf er maar op los. Alleen geldt de uitdrukking ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ voor professioneel schrijven niet. Het werpt vruchten af als je een freelance tekstschrijver in de arm neemt. Laat je maar eens overtuigen door de volgende 10 redenen.

Tip 2: Gebruik een rijmwoordenboek

Voordat het internet zijn intrede deed, zette ik alle letters van het alfabet boven de proefversie van mijn sinterklaasgedicht. Later kwam daar een Prisma rijmwoordenboek voor in de plaats. Zo’n boek werkt uitstekend ter inspiratie. André Hazes maakte er bijvoorbeeld ook gebruik van als hij zijn beroemde smartlappen schreef. Tegenwoordig zijn er online allerlei rijmwoordenboeken beschikbaar.  Check Mick’s rijmwoordenboek, het Nederlands Rijmwoordenboek of Van Dale Rijmwoordenboek maar eens. Vul het woord in waarop de volgende zin moet rijmen en je krijgt volop rijmwoorden ter inspiratie. Gebruik deze online boeken als inspiratieboek en hang er niet je complete gedicht aan op. De inhoud van je sinterklaasgedicht blijft met stip op nummer 1 staan.

Tip 3: Kies voor een ander rijmschema

Een wielrenner kan de Tour de France niet winnen op een paar boterhammen kaas of pindakaas. En voor veel ‘schrijvende’ ondernemers blijft Parijs altijd ver weg. Om maar eens een draai te geven aan een bekende uitspraak van Joop Zoetemelk. Toch beweren sommige trainingsbureaus dat ze cursisten in 2 of 3 dagen overtuigend kunnen leren schrijven. Of nog erger: ze stellen dat je met hun stappenplan elke week in 1 uur een blog schrijft. Professioneel tekstschrijven is geen afdaling waarin je alleen hoeft te sturen en bij te remmen om snel vooruit te komen. Tekstschrijven is veel meer vergelijkbaar met een zware bergetappe. Met alleen kilometers maken kom je er niet. Talent om te klimmen en een ijzeren discipline zijn nodig om met de besten mee te kunnen.

Tip 4: Vertel een verhaal

Als je met je sinterklaasgedicht echt wil verrassen, is het verstandig om een verhaal te vertellen in dichtvorm. Je hebt ongetwijfeld een leuke of originele anekdote, hobby of karaktertrek over de persoon in kwestie paraat. Als je storytelling toepast, wordt je gedicht veel persoonlijker. Zo’n gedicht is leuk om te schrijven en leuk om naar te luisteren. Zelf schrijf ik altijd een verhalend gedicht. Als je van de hak op de tak springt, is het veel lastiger om de concentratie vast te houden.

Tip 5: Schrijf ritmisch

Hoe kun je nu eenvoudig checken of je een goed sinterklaasgedicht geschreven hebt? Klinkt het gedicht op 5 december zoals je het bedoeld hebt? Bedenk dat niet iedereen een geoefend voorlezer is. Maak de zinnen dus niet te lang en zorg voor ritme. Als een tekst geen ritme heeft, weet je één ding zeker: het lijdend voorwerp struikelt over de zinnen. Lees het gedicht dus zelf een aantal keer hardop voor. Komt het vlekkeloos uit je strot, dan heb je goed werk geleverd. Hapert je stem, dan moet je nog eens kritisch kijken naar je pennenvrucht.

Schrijven van een sinterklaasgedicht uitbesteden?

Ontbreekt de tijd, prioriteit of creativiteit om zelf een origineel sinterklaasgedicht te schrijven? Wees niet bevreesd als je dit leest. Ik vind het leuk om sinterklaasgedichten te schrijven. Met de juiste steekwoorden krijg ik snel de geest. Het resultaat: een rijm dat zeker za beklijven. Interesse? Elk jaar schrijf ik voor enkele opdrachtgevers een zakelijk sinterklaasgedicht. Bel (06) 53 22 60 82 om een afspraak te maken.

Als tekstschrijvercopywriter, contentcreator, storyteller, bloggerpresentatiecoach en SEO tekstschrijver helpt André Driessen ondernemers in de regio Eindhoven – TilburgHelmondDen Bosch om hun ideeën te verwoorden. Op papier, op het beeldscherm of bij presentaties, zoals de Elevator Pitch of een Pecha Kucha.

Speciaal voor ondernemers heeft hij enkele beproefde workshops ontwikkeld: Bloggen, Storytelling, Webschrijven, Verkoopbrieven schrijven en Elevator Pitch. Ook geeft hij graag gastpresentaties over de disciplines die hij beoefent. 

Samen met de experts van Kwaaijongens laat André ondernemers scoren met WordPress-websites.